Nowoczesną kuchnię wyposaż w granitowy zlew

PIęknie urządzona kuchnia to marzenie każdego właściciela domu lub mieszkania, bez względu na płeć. Starannie dobrane meble, sprzęt AGD i kuchenka. Najmniej uwagi poświęca się zwykle rzeczy, bez której w kuchni trudno cokolwiek zrobić, czyli zlewozmywakowi. Zwykle wybór polega na tym, że ma być on jedno lub dwukokomorowy. Ponieważ najłatwiej dostępne są zlewozmywaki stalowe, więc takie najczęściej spotykamy w kuchni.

Tymczasem wybór zlewozmywaków jest o wiele większy. Ostatnio przebojem kuchnie zdobywają zlewy granitowe. I nie ma się co dziwić, bo mają mnóstwo zalet. Ale najpierw o tym, czym właściwie są zlewozmywaki granitowe.

Zlew granitowy – co to takiego

Zlewy granitowe wykonane są z wysokiej jakości specjalnych żywic i odpowiednio dobranego kruszywa, które łączy się ze sobą w odpowiedniej technologii.. Jako kruszywa nie używa się, wbrew nazwie, rozdrobnionego granitu, ale specjalnie wyselekcjonowanego piasku kwarcowego i mączki kwarcowej. Kwarc jest minerałem o niezwykle dużej twardości i odporności na czynniki chemiczne i mechaniczne. W połączeniu ze specjalną żywicą daje produkt o doskonałych parametrach mechanicznych. Barwa jest uzależniona od koloru piasku kwarcowego. NIekiedy dodaje się specjalne dodatki, które pozwalają osiągnąć efekt metaliczny. Inna nazwa zlewozmywaków granitowych to zlewozmywak kompozytowy.

Dlaczego warto wybrać ten produkt

Połączenie wytrzymałej skały i specjalnej żywicy daje doskonały efekt, więc nic dziwnego, że zlewozmywaki granitowe zdobywają coraz więcej amatorów. Do zamontowania granitowego zlewu zachęca wiele czynników. Są to m.in.:

– bardzo duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne

– odporność na zarysowania

– bogata gama kolorów

– duży wybór kształtów i form.

Do ogromnych zalet kompozytowego zmywaka należy łatwość utrzymania go w czystości. Wystarczy go regularnie myć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Przy twardej wodzie mogą się tworzyć nieestetyczne osady wapienne, które można usunąć stosująć ocet lub kwasek cytrynowy.

Innym atutem takiego zlewozmywaka jest jego wytrzymałość na wysokie temperatury. Źródła podają, że wytrzymują nawet temperatury rzędu 240 stopni. Jednak wstawiane zdjętej prosto z ognia patelni po smażeniu jest raczej niezbyt wskazane, ponieważ patelnia może mieć o wiele wyższą temperaturę.

Do tego dochodzi łatwość obróbki. Bez większego problemu można w kompozycie zrobić niezbędny otwór – może sobie z tym poradzić nawet niezbyt wprawna złota rączka.

Wymienione zalety sprawiają, że zlewozmywak granitowy doskonałym elementem wyposażenia każdej kuchni.